Специфікація GM DEXOS® 1 Gen 3 - Блог

Найсуворіші вимоги автобренди пред'являють виробникам моторних олив.

Виробництво автомобілів одна з найбільш висококонкурентних галузей у світовій економіці. Автобренди роблять максимум, щоб гарантувати споживачеві безпроблемну експлуатацію придбаного авто. Для цього автовиробники не тільки вибудовують найсуворішу внутрішню систему якості при проектуванні та виробництві автомобілів, але й висувають жорсткі вимоги до суміжних виробництв, які надалі сильно впливатимуть на безпроблемну експлуатацію транспортних засобів. Це, наприклад, виробники автошин та інших автокомпонентів.

Але від якості моторної оливи залежить доля головної деталі в кожному автомобілі – двигуна. Не зайвим буде ще раз нагадати, що поломка двигуна – це найклопотливіша і найдорожча несправність із усіх можливих несправностей автомобіля. Так ось, для того, щоб параметри моторної оливи чітко відповідали конкретному двигуну, автовиробники розробляють стандарт моторної оливи, яка називається специфікація. Таких специфікацій у автовиробника може діяти і кілька, оскільки їхня кількість залежить від асортименту та різноманітності лінійки двигунів.

На основі специфікації виробники моторних масел випускають конкретний продукт, окрему марку оливи. При цьому вказується, що ця марка оливи відповідає тій чи іншій специфікації. Це означає, що олива має «відповідність». У ситуаціях, коли виробник оливи має намір не просто заявити про відповідність, а отримати підтвердження такої відповідності з боку самого автовиробника, ця олива відправляється на тестування автовиробнику. При проходженні всіх етапів та пунктів тестування автовиробник видає виробнику оливи офіційне підтвердження. Це означає, що олива отримала «схвалення» (допуск).

Інформація про відповідність чи схвалення конкретної марки оливи вказується на сайтах виробників та на каністрах з оливою.

Одна з найвідоміших специфікацій у світі моторів – це Dexos від General Motors (GM). Вона вважається гранично суворою до олив, які повинні відповідати їй. Ця специфікація глобальна діє у всьому світі. Має багату історію, яка почалася ще в 2006 році. Специфікація поділяється на:

Dexos®2 – для дизельних двигунів

та Dexos®1 – для бензинових двигунів

"Бензинова" версія пережила вже три оновлення. Її третє покоління Dexos®1 Gen 3 з'явилося нещодавно і підняло на новий рівень вимоги за ключовими параметрами. Окрім підвищення нормативів відповідності у новому поколінні цієї специфікації було також замінено окремі методики тестування на більш сучасні та актуальні. У результаті чого Gen 3 перевершує свою попередню Gen 2 за такими показниками, як:

  • економія палива та збереження паливної економічності,
  • зменшення забруднень в турбокомпресорі,
  • захист ланцюга від зносу,
  • запобігання передчасному займанню суміші в циліндрі (LSPI, Low Speed Pre-Ignition),
  • зменшення і високотемпературних відкладень,
  • ін..

По ряду параметрів, наприклад, таких як сумісність з ущільнювачами, стійкість до зсуву Dexos®1 Gen 3 перевершує ILSAC GF-6 - найсучасніший універсальний стандарт оливи від Міжнародного Комітету з Стандартизації та Апробації Моторних Масел (International Lubricant Standardization and Approval Committee.

Коротше кажучи, нова специфікація GM створена у дусі часу та відповідає актуальним трендам в автомобілебудуванні – економія палива, захист турбомоторів та захист бензинових двигунів із прямим упорскуванням від передчасного займання. Плюс до модних тенденцій «нове прочитання класики» у вигляді посилення традиційних вимог щодо захисту від відкладень та стабільності властивостей оливи при високих навантаженнях.

GM підійшли ґрунтовно не лише до вимог, закладених у новій специфікації, а й до порядку її впровадження. Виробником запланований плавний перехід від специфікації Gen 2 до нової Gen 3 з повною відмовою специфікацій попередніх версій.

Варто відзначити, що у нової специфікації Dexos®1 Gen 3 є повна зворотна сумісність з Dexos®1 попередніх поколінь.

Простіше кажучи, якщо автомобілю за інструкцією рекомендована олива Dexos®1 Gen 2, то в нього можна сміливо лити Dexos®1 Gen 3.